Aktuellt i yachtingbranschen, Lisa & Helena

Att få jobb på en yacht – hur stora är chanserna?

Att få ett jobb på en yacht kan gå väldigt fort, men känns ofta omöjligt och overkligt innan man faktiskt fått det där första jobbet. Det är den vanligaste frågan vi får, och den största oron hos våra deltagare när de börjar söka jobb. Kommer jag få ett jobb?!

I det här blogginlägget tänkte vi gå in på vilka olika faktorer som väger in när man söker jobb i branschen, och vilka faktorer som brukar vara avgörande.

 1. Ditt CV
  Att söka jobb i branschen handlar mycket om presentation. Alltså att ge ett gott intryck, och det första intrycket en yacht kommer få av dig kommer i 9 fall av 10 vara genom ditt CV. Därför är CVt extremt viktigt. Inte nödvändigtvis innehållet i CVt, alltså dina erfarenheter, utan mer hur det är upplagt, hur man formulerat sig, hur engelskan är, vad man tagit för CV-bild, hur väl man lyft sina egenskaper och kvalifikationer. Har man en slarvigt tagen bild, olika typsnitt och dålig engelska så kommer personen som läser ditt CV få intrycket av att du är slarvig, kanske till och med nonchalant och oprofessionell. Även om du har grymma arbetserfarenheter, så kommer du i de flesta fall bli dömd efter misstag i ditt CV.

  På introduktionskursen med Yachting Sweden har vi en CV-workshop där du får påbörja ditt CV med vår hjälp. Vi hjälper dig därefter genom hela processen att skriva ditt CV, med språket och upplägget, så att ditt CV ska bli helt perfekt – enligt branschstandard.

 2. Hur relevanta dina tidigare erfarenheter är för positionen du söker
  Vi brukar alltid säga att för första jobbet så ska man alltid söka sig till den positionen man har mest relevant erfarenhet för, då ens chanser helt enkelt är bäst där. Sen är ingenting omöjligt i denna bransch, och efter att man fått lite ”onboard experience” så kan man lättare byta avdelning och position. Har du ingen som helst relevant erfarenhet för någon av positionerna så är det såklart inte omöjligt, men då behöver du vara stark i de andra faktorerna – exempelvis ha en härlig personlighet och ett bra driv. Har man erfarenhet inom service, städning, restaurang, hotell med mera så är dessa erfarenheter mest meriterande för jobbet som stewardess. Har man erfarenhet från sjön, militären eller om man har händiga skills så som snickeri, målarjobb med mera så kommer du ha bäst chanser till jobbet som deckhand.

  Yachting Sweden har partners som erbjuder våra deltagare meriterande online-kurser som kan användas för att ”boosta” CVt för den som känner att den inte har så mycket erfarenhet.

 3. Hur aktivt du söker jobb och hur engagerad du är i ditt jobbsök
  För det första jobbet så kommer det krävas en ansträngning från ditt håll. Det fungerar inte som så att du gör klart din obligatoriska säkerhetskurs och sen börjar det trilla in jobberbjudanden. Det är hög konkurrens om dessa jobb, och när man börjar söka gäller det att söka aktivt och lägga ner tiden som krävs, vi brukar till och med säga själva jobbsöksprocessen är som ett jobb. Du behöver söka många jobb och du behöver söka varje dag. Du behöver ligga i, följa upp och vara först på bollen. Du behöver visa att du verkligen vill ha det där jobbet, och du får inte ge upp! Det är tufft att få det första jobbet, det tycker de allra flesta. Men när man fått sin första erfarenhet så släpper det och man kommer inte uppleva samma uppförsbacke och motstånd inför nästa jobb.

  Efter introduktionskursen med Yachting Sweden kommer du inbjuden i våra privata Facebook-grupper där vi tipsar om lediga jobb, och där vi regelbundet postar annan information som hjälper våra deltagare under jobbsökstiden.

 4. Vilken tid på året du söker och vart ifrån
  Det finns vissa tider på året som är bättre att söka jobb på och vissa tider som är sämre. För det första jobbet så är timing en viktig del, och att vara där yachterna är. Man kan absolut få jobb på distans, alltså hemifrån Sverige. Men väljer de mellan en som är på plats i Frankrike och en som är i Sverige så kommer det vara billigare och lättare för dom att välja den som är i Frankrike. När man söker sitt första jobb gäller det att maxa sina chanser, och använda sig av alla metoder. Att söka sitt första jobb mitt i säsongen när yachterna har gäster är ofta en klurig tid att få jobb som helt ny, då det oftast inte finns tid och rum för ordentlig upplärning. Därför brukar vi rekommendera att man söker jobb i säsongskifte och att man är på plats i till exempel södra Frankrike, Palma Mallorca eller Barcelona – där många yachter ligger i hamn.

 5. Nätverk och kontakter
  Yachting är en bransch där kontakter och nätverk är en stor del, och många gånger kan vara helt avgörande. När man jobbat en tid i branschen är detta nästan den största metoden att få ett nytt jobb på, eller att anställa på – alltså direkt genom tidigare kollegor och vänner. Man hör runt med sina kontakter och i sitt nätverk, helt enkelt! Som ny i branschen har man såklart inte ett sådant nätverk, men det kan gå fort om man är på rätt plats. Det är en bransch där man kan få ett jobb om man springer in i rätt person i rätt bar, och har man pratat med en person som gillar en kan den personen enkelt rekommendera en vidare. Branschen är otroligt social, och väldigt liten, efter en tid i branschen kommer du ha någon connection med nästan alla.

  Ett början till ett nätverk är något som du får gratis genom att vara Yachting Sweden-deltagare. Dels har vi många tidigare deltagare som numer har lång erfarenhet i branschen och som själva kan anställa nya deltagare, men vi har också många vänner som är kaptener och chief stews som är väldigt positiva till att hjälpa och guida våra deltagare!

 6. Din personlighet
  Checkar du av alla ovanstående faktorer så har du såklart goda chanser, men du kommer inte så långt om du inte har en härlig personlighet. Du kan ha hur mycket relevant erfarenheter som helst, men är du inte en person som man vill bo och leva med så kommer du få svårt att bli anställd. När man har fått en intervju så är det ofta detta som blir det avgörande. Finns det personkemi? Har personen humor? Har personen en hard-working-attitude? Kommer personen kunna hålla humöret uppe när det är stressigt? Man kommer alltså väldigt långt med en bra personlighet och bra people skills. Och sticker man ut här, så har ofta yachterna överseende med andra faktorer som att du inte har mycket arbetserfarenhet.

Med andra ord, vi kan av dessa faktorer inte garantera någon jobb då det kommer krävas en ansträngning från dig som jobbsökande. Men vi hjälper till med alla dessa delar. Du kommer få en yachting-anpassad CV-mall av oss, och vi bollar ditt CV med dig tills det är helt perfekt. Vi kommer guida dig utifrån dina erfarenheter och förutsättningar så att du har bäst chanser för jobbet du söker. Efter en kurs med oss kommer du få gå med i 2 av våra egna Facebook-grupper, där du kommer i kontakt med andra YS-deltagare, men också andra erfaren crew – detta kommer vara en början på ett nätverk för dig, ett nätverk som hela tiden växer sig större. Vi kommer också ge dig all information om de olika metoderna att söka jobb på, när och vart det är bäst att söka jobb och hur du helt enkelt maxar dina chanser. Efter en kurs kommer vi följa upp dig och hålla dig uppdaterad om vakanta positioner, ge dig tips och trix längs vägen och coacha dig hela vägen ombord helt enkelt.

Frågor och funderingar? Tveka inte på att kontakta oss!

En reaktion till “Att få jobb på en yacht – hur stora är chanserna?”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s