Aktuellt i yachtingbranschen, Lisa & Helena

2020 – året vi aldrig glömmer!

Året 2020 är avklarat, och wow vilket år det varit. Det har varit tufft, roligt, oförutsägbart och på många sätt – helt galet!

Under året har vi hållit 13 stycken fysiska kurser, 56 online-kurser och totalt sätt har vi fått träffa 209 stycken deltagare, både digital och fysiskt. Det har varit så extremt givande möten, och det bästa vi vet är att lära känna våra deltagare och följa deras äventyr in i yachting-branschen efter kursen.

Januari och februari 2020 började lugnt, vi lanserade vår 22 sidor långa handbok digitalt och uppgraderade den rejält. En handbok vi är extremt glada att kunna skicka med våra deltagare efter kursen med oss, som en repetition efter kursen och påminnelser längs vägen. Vi uppdaterade även vår goodiebag med snygga USBn och lite andra grymma saker att ha med sig.

I januari träffade vi även våra kära kollegor Anton och Benny för första gången (eller Banton som vi brukar kalla dom…). Anton och Benny jobbar som officers på superyachter och deras hemma-bas är Åbo i Finland. Vi började tillsammans med dem fila på idén om Yachting Scandinavia, och hade ett väldigt givande första möte i centrala Stockholm.

Åttonde mars hade vi årets första kurs, och vi var fortfarande ganska ovetande om Covid-19 och vad som skulle bli dess konsekvenser. Vi höll tre kurser innan vi bestämde oss för att pausa våra fysiska kurser, och la istället krutetpå att utveckla en riktigt bra distans-lösning som har fungerat jättebra under året (hela 56 deltagare har gått YS-kursen digitalt!).

Våren blev en period som blev väldigt oviss för många, vi hade fler deltagare som planerat att åka ner till Frankrike som blev tvungna att ställa in sina resor. Också vi hade väldigt lite svar på hur branschen skulle påverkas. Vi ägnade våren åt att förbättra vårt kursinnehåll och försökte stötta våra deltagare som krigade på med att försöka hitta yachting-jobb. Vi släppte en hel del avsnitt av vår podcast The Swedish Yacht Stews, varav ett avsnitt var med vår tidigare deltagare Christina som under våren korsade Atlanten från Karibien. Christina valde att komma hem till Sverige för att stötta vården när pandemin var som värst. Christina som är undersköterska hade precis klivit av sin första yacht när vi intervjuade henne i avsnitt 12.

I juni lanserade vi äntligen Yachting Scandinavia, som blev en stor succé. Kort efter lanseringen gjorde vi två lyckade placeringar, varav en var vår tidigare deltagare Josefine. En riktig kanonstart!

Sommaren kom, och Covid-19 gjorde fortfarande saker och ting osäkra, men många yachter verkade trots allt ha gäster och det fanns behov för att anställa på flera håll (Läs gärna inlägget i bloggen där vi djupdyker i hur branschen påverkats under pandemin). Vi hade flertal deltagare som fick jobb under sommaren från Sverige, och vi var extremt glada över att se att det fortfarande fanns jobb!

Vår partner Safetygruppen tog med oss ut på en dag i Stockholms skärgård en solig juni-dag och vi fick lära oss att åka rib-båt. I juli hade vi äntligen vår första kurs, som vi hade längtat! Såklart med en hel del försiktighetsåtgärder och mindre grupper. Men vi föredrar ju självklart att träffa våra deltagare fysiskt, även om den digitala lösningen har varit otroligt bra. Vi hade några kurser under sommarmånaderna, men under juli månad fick vi en förfrågan från en vän till oss som jobbar som chief stewardess. Hon behövde 2 stewardesser under en veckas charter i medelhavet. Vi såg detta som en unik möjlighet att få jobba tillsammans, men också kunna dela vår vardag med er och vi tackade självklart JA till denna chans. Hur gick chartern? Rekommenderar att lyssna på poddavsnittet där vi berättar allt om de galna två veckorna vi hade ombord den 44 meter långa yachten!

Kort efter chartern tog vi semester en vecka i Frankrike för att hämta andan, catcha upp med våra partners nere på Rivieran och fick även möjligheten att träffa några av våra deltagare som åkt ner till Frankrike under denna tid för att söka yacht-lyckan!

Under hösten hade vi det intensivt med kurser, vi flyttade in i vår partner Safetygruppens nya lokaler i Frihamnen och fick träffa många inspirerande deltagare. Vi lanserade bloggen, hade en tävling om att vinna både kursplats med oss och säkerhetskursen med Safetygruppen. I december startade vi upp TikTok som en utav våra kanaler, och den 6e december hade vi vår sista kurs med en liten grupp på 6 personer på grund av Covid-19.

Vi vill tacka för alla våra 209 deltagare som varit med oss i år, och vi ser fram emot ett ännu bättre år 2021. Vi har en hel del uppdateringar i kursen, Yachting Scandinavia kommer få blomma ännu mer och vi är så förväntansfulla på att lära känna årets deltagare.

Kommer vi få träffa dig på en utav årets kurser? Du bokar enkelt en kurs med oss på www.yachtingsweden.se/boka. Har du frågor och funderingar? Tveka inte på att höra av dig!

Tack för ett FANTASTISKT år. Låt oss göra 2021 till ännu bättre!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s