Aktuellt i yachtingbranschen

Få ett jobb på en superyacht – vad kostar det egentligen?

Det är många som tycker att yachtingbranschen ser väldigt lockande ut, och det är såklart en dröm att kunna jobba utomlands samtidigt som man tjänar en bra lön. Yachting Sweden strävar ständigt efter att hitta de bästa sätten att hjälpa dem som är intresserade av yachting att göra drömmen till verklighet, och ett hett tips vi brukar ge är att göra en ordentlig plan innan du ger dig ut på ditt eget yachting-äventyr. Det är bara en fördel att gå introduktionskursen med Yachting Sweden i god tid, just för att hinna förebereda dig optimalt, ta de obligatoriska kurserna, skriva ett riktigt bra CV med Yachting Swedens hjälp, men också för att spara ihop en liten budget.

Vi får ofta frågan just vilka kurser som behövs för att kunna jobba ombord en superyacht, och i det här blogginlägget tänkte vi gå igenom vilka kostnader som finns längs vägen – och vilken budget det är bra att räkna med.

Under brandövningarna får du som deltagare klä upp dig i ordentliga brandmanskläder! Här två av våra deltagare på STCW-kurs med Safetygruppen i Stockholm.

Den första kursen som samtliga besättningsmedlemmar behöver ha – oavsett ifall du är kapten eller junior stew – är säkerhetskursen STCW eller Basic Safety Training. Detta är en internationell kurs på fem dagar som täcker bland annat brandsäkerhet, överlevnad i vatten och första hjälpen. STCW finns att gå världen över, men Yachting Sweden samarbetar med två partners där vi kan erbjuda våra deltagare rabatt på denna obligatoriska kurs.

I Stockholm samarbetar vi med ett företag som heter Safetygruppen, och deras STCW kostar 14350 kr. Som Yachting Sweden-deltagare betalar du 13300 kr, och då ingår också delen ”Security Awareness” som är obligatorisk på yachterna. Safetygruppen har lagt till ”Security Awareness” på köpet för Yachting Swedens deltagare, en kurs som separat kostar cirka 2500 kronor. Väljer du att gå din STCW-kurs med ett annat företag i Sverige (inte Safetygruppen i Stockholm) behöver du alltså vara beredd att lägga till kostnaden för ”Security Awareness”. Bokar du med Safetygruppen så kan du vara säker på att bokningen och kursen är komplett med allt du behöver och allt vad superyachterna kommer att efterfråga av dig.

Yachting Sweden samarbetar också med ett annat företag som heter Zephyr Yachting, detta företag ligger i Antibes, Frankrike. Zephyr Yachting erbjuder många olika kurser, varav STCW är en. Deras STCW kostar 1100 euro, med med Yachting Swedens rabatt kostar den 1045.

Innehåller i STCW vare sig du går den i Sverige eller i Frankrike är detsamma, det som skiljer sig är att kursen i Sverige är på svenska och kursen i Frankrike är på engelska.

KOSTNAD STCW:
Stockholm – 13300 kr
Antibes – 1045 euro

Som stewardess behöver du en enkel kurs i basalhygien, Food & Hygiene level 2.

Den som vet att den vill jobba som stewardess behöver dessutom en kurs som heter ”Food & Hygiene”. Det finns ett par olika varianter, men den online-kurs som vi rekommenderar kostar cirka 450 kr. Denna gör du enkelt på datorn hemma, och därefter kan du ladda ner ditt certifikat direkt på datorn samt få certifikatet hemskickat till din adress. Vår partner Zephyr Yachting erbjuder också Food & Hygiene som fysisk kurs, men vi rekommenderar att gå den online.

KOSTNAD FOOD & HYGIENE:
Online – 450 kr
Fysisk kurs i Antibes med Zephyr Yachting – 228 euro

Om du istället är inriktad på att jobba som deckhand så behöver du en kurs som heter Powerboat level 2. Denna kurs går i Frankrike med vår partner Zephyr Yachting, och är två dagar lång. Kursen kostar 460 euro, men med Yachting Sweden-rabatten så betalar du endast 425 euro.

KOSTNAD POWERBOAT LEVEL 2:
Antibes – 425 euro

Utöver de obligatoriska kurserna behöver alla besättningsmedlemmar ett speciellt läkarintyg. Detta kostar cirka 1000 kr, efter en introduktionskurs med Yachting Sweden guidar vi dig i rätt riktning för att få rätt intyg att använda dig av ombord yachterna.

Yachting Sweden rekommenderar av många anledningar att söka jobb på plats i Frankrike, därför är det också bra att ha en budget för flyg, boende och levnadskostnader under den tid du söker jobb. Precis hur länga jobbsökande brukar vara i Frankrike är väldigt svårt att svara på, vissa får jobb på ett par dagar medan andra letar jobb i ett antal veckor. En bra budget att rikta in sig på är för att kunna spendera cirka 2-4 veckor nere på rivieran.

Vi brukar säga att en budget på cirka 30000 kr för kurser, flyg, boende, levnadskostnader i Frankrike osv är en bra summa att ställa in sig på. Detta är såklart då inte en summa som du betalar i någon klumpsumma, utan snarare en bra utspridd budget under några veckor för att kunna ge yachting en ordentlig chans.

Vill du veta mer? Det bästa sättet att få en komplett helhetsbild av precis hur jobbsöksprocessen ser ut är att gå vår introduktionskurs. Under kursen går vi igenom precis vilka kurser just du behöver, vi hjälper dig boka så att allt blir rätt, och gör en plan för hur du kan lägga upp ditt jobbsök. Läs mer på vår hemsida http://www.yachtingsweden.se/jobbapayacht och om vår introduktionskurs på http://www.yachtingsweden.se/introduktionskurs.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s